a diurnal invocation

Ya Allah, Engkau adalah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang berhak disembah kecuali Engkau. Engkaulah yang menciptakan ku. Aku adalah hambamu.Aku akan setia pada perjanjianku dgn-Mu semampuku.Aku berlindung kepada Mu dari kejahatan yang kuperbuat. Aku mengakui nikmat Mu kepadaku dan aku mengakui dosaku oleh kerana itu ampunilah aku. Sesungguhnya tiada yang mengampuni dosa kecuali Engkau

Isnin, 31 Januari 2011

Ikan Keli Masak Asam Pedas

ikan keli masak asam pedas

Menu ni sebenarnya menu hujung minggu lepas baru nak publish...hehehe....sebenarnya ikan keli ni ternakan sendiri...dah musim tengkujuh ni ikan laut pun susah nak dapat yg fresh...ha..yg bestnya tinggal kat daerah ni boleh dapat ikan frest yang baru datang dari laut lagi..dulu masa masih tinggal kat bandar, susah nak dapat ikan frest....selalu yg di jual kat market ikan pun yg dah berhari-hari...dulu kwn2 sekerja selalu je kirim ikan frest bila balik hujung minggu..kadang2 kite n first cousin, ujung minggu terus je pegi ke pantai tunggu nelayan balik dari laut. best..dpt harga murah n dapat ikan speacial gitu...heheehe..berbalik ngan cita ikan keli periharaan my father kat belakang umah ni, kiranya bila musim tengkujuh ni bleh la ambil sekor dua untuk di buat lauk.
Ok..berbalik ngan cita keli masak asam pedas ni...sebenarnya kat umah ni kaum lelaki kurang minat sikit ngan asam pedas ni..especially my father n my old brother. mereka ni lebih minat ngan ikan masak kunyit je..mereka tak suka ngan rasa bunga kantan. kaum pompuan pulak memang minat sangat, termasuklah my husband kira bolehla masuk..cuma, dia tak makan ikan jadi kuah kena banyak la sikit....(mkn kuah je)... cita panjang lebar lah pulak..
sebenartnya masa nak masak ikan keli ni nak masak kunyit je...tapi teringat lama dah tak makan masak asam pedas n rasa terliur pulak, ditambah lagi ada sekuntum dua bunga kantan kat tepi umah baru nak kembang,so semangat sikit le nak masak asam pedas....memandangkan ada golongan yang tak berapa minat ngan bunga kantan dan daun kesom ni,setelah ikan masak baru dapat taruh bunga kantan ngan daun kesom.itupun asingkan dulu yg takde bunga kantan...untuk husband (yg tak makan ikan yg d rebus. katanya tak sukangan tulang ikan) and anak2 gorengkan(yg di goreng tulangnya jadi rangup) je ikan keli tu seketul dua ketul.resepi nak letak jugak ke? rasanya dah ramai yang tahu macam mana nak masak asam pedas ni.. kongsi je le..untuk renungan di masa akan datang...mana tahu dah tua nanti lupa pulak cara nak masak...hehehehe...

4 ekor ikan keli
*8 biji cili kering + cilli padi jika nak pedas
*3-4 ulas kunyit hidup
*2 batang serai
*6biji bawang merah
*3 biji bawang putih
1 kuntum bunga kantan
5 batang daun kesom
garam, ajinamoto n gula(secukup rasa)
1 sudu teh belacan
4-5 asam gelugor (ikut citarasa nak masam lebihkan asam)

Kisar bhn yg bertanda*, panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bhn kisar. Tumiskan sehingga naik bau, masukkan air.  Setelah air mendidih masukkan gula, garam, ajinamoto belacan dan asam gelugor, barulah dimasukkan ikan, daun kesom dan bunga kantan. Tunggu sehingga ikan masak.

Gerai Taman Selera

Selamat pagi Isnin, hari ni nak cita pasal makanan pulak lepas cita pasal pemandangan sawah padi.... nak di jadikan cerita,Minggu lepas balik dari menshopingkan diri singgah kejap kat gerai di Tmn Selera..sebenarnya saja je nak menikmati mkn mlm dgn makanan kegemaran ni....pegi situ bedua je ngan husband,coz mls nak bawa anak2 membeli belah...kalau bawa anak ni bnyk sgt ragamnya...kita nak pegi 2 jam bleh melarat ke 5 jam.....cuci mata jelah nengok gambar..

ketam masak lada hitam.
saje je nak ubah selera...selalu order ketam masak merah..kali ni nak rasa pulak ketam masak lada hitam....bila mkn kat Taman Selera ni menu Ketam dan Udang harus ada...


butter prawn
 Ha ni Udang masak mentega... sebenanrnya tayang gambar ni sebab nak tau lah sesapa yang tahu cara menyediakannya resepi ni...penah cuba buat sendiri tapi telur ngan butter jadi lembik...tak best sangat...yang ni cukup crispy...nak tanya resepi kat makcik kedai makan tu malu...so bila teringin nak makan terpaksalah pegi gerai tu semata nak melapaskan rindu ngan butter prawn ni. penah gak cuba resepi kat myr tapi tu pun tak menyurapai seperti kat atas tu...so..sesapa yg punya pengetahuan cara2 masak udang mentega ni kongsi2 le...:)
miding masak belacan
sayur miding..dgr kata sayur ni cuma terdapat d sarawak je..kat semenanjung takde..tapi rasanya bukan takde kot..kot le...sebab sayur ni sayur utan..mungkin org tak tau boleh mkn...tu sebab takde jual kot...sayur ni sebagai menyempurnakan hidangan je...org kata jgn takde sayur...tapi sayur ni kegemaran gak sebenarnya.....
















Khamis, 27 Januari 2011

kampungku


Permulaan pembukaan cerita ni nak cita tentang kpg la dulu....sekarang ni musim padi kat kpg...bila tengok sawah bendang nampak seronok je...meriah ngan 'gantungan'...ala-ala org2 le tu...sebenarnya fungsi untuk menakutkan burung...meriahkan...padi pun baru je nak masak....siap ada pondok tmpt tunggu lagi...

Jumaat, 21 Januari 2011

pembuka kata

Alhamdulillah, akhirnya berjaya juga menubuhkan blog sendiri. Selama ni cuma membaca blog orang dan akhirnya terpanggil untuk membuka blog sendiri....mula mula terkontang kanting la jugak..nasib baik ada best friend yang sentiasa mendorong dan memberi tunjuk ajar,... TQ @HaSue.....semoga dgn terciptanya blog ini akan lebih memberi manfaat kepada diri sendiri ...:)