berbalik ngan cita pasal laksam yang memang berasal dari negeri kelantan ni memang sedap. sebelum ni ingatkan nak buat laksam ni susah....upanya simple je.... sebelum ni nengok resepi kat ntnet ni nak buat pon malas..almaklumlah rupe leceh sikit....kepada cikgu yg tlg ajarkan buat ni tima kasih bebanyak.... kite guna ikan yang mata besar tu..tak ingat nama ikan apa..masa beli tu ada gak tanya kpd penjual ikan tu...tapi dah lupe dah.... beli ikan ni kat tempat kite je...kalu kat daerah kite kalau musim air laut tak bergelora memang senang dpt ikan segar...nelayan memang dapat pagi tu gak...kan RYO n HASUE ....cite pasal ikan ni... HASUE dah mkn dah hati ikan yu...hehehehe...walaupon tak masak pais....tapi masak terus dlm ikan yu masak kunyit ari tu...sekurang2nya tertunai lah jugak nak merasa ati ikan yu...chewah....biasalah kat daerah ni bukannya ada jual hati ikan yu secara banyak..soma pandai mkn ati ikan yu kot....
kuah laksam yang cukup pekat dan lemaknya
sebelum di campur ngan kuah laksam gini le upanya...
resepi kuah laksam
6 ekor ikan mata besar/kembong(bleh gune ikan lain kecuali tenggiri dan tongkol)seperti yg di bagi tau lah
1 labu bawang besar
4 biji bawang merah
3 biji bawang putih
seinci halia
1 kotak santan
garam dan bahan perasa secukup rasa
2 liter air
- ikan di rebus bersama halia dan bubuh garam sikit, masak sehingga lembut.
- blenderkan isi ikan bersama bahan bahan yang lain.
- masukkan kuah kedalam belanga dan masak sambil dikacau dgn api yang kecil sehingga mendidih. padamkan api.
bahan-2 untuk laksam
5 sudu makan tepung beras
1 sudu makan tepung gandum
1 liter air
secubit garam
- sediakan periuk/ kuali untuk mengukus.
- campurkan semua bahan2, adun sehingga sebati.jika terlalu pekat tambahkan air sehingga benar2 cair.(lebih cair dari adunan kuih ketayap/lenggang)
- sendukkan ke atas tudung periuk/belanga ( kite guna tudung periuk/belanga still dan tidak mempunyai tangkai.. n yg leper je tu)masukkan kedalam pengukus/kuali.tutupkan dgn penutup periuk/kuali.
- setelah masak, kuarkan dari pengukus n golongkan secepat mungkin.
- buatlah sehingga adunan habis.
- potong mengikut saiz yang diingini...
ulam2 laksam
sejemput sayur toge
beberapa ulai kacang panjang (dihiris halus)
kobis (dihiris halus)
sambal /sos
cili & belacan (dibelender/tumbok)
dah lama mencari resepi ni... boleh lah ita cuba nanti...
BalasPadamresepi main campak2 campak je ita..... yang laksamnye tu pandai2 lah ejas...tu kite buat main agak2 je..kalau terlalu pekat tambah je air..
BalasPadam