a diurnal invocation

Ya Allah, Engkau adalah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang berhak disembah kecuali Engkau. Engkaulah yang menciptakan ku. Aku adalah hambamu.Aku akan setia pada perjanjianku dgn-Mu semampuku.Aku berlindung kepada Mu dari kejahatan yang kuperbuat. Aku mengakui nikmat Mu kepadaku dan aku mengakui dosaku oleh kerana itu ampunilah aku. Sesungguhnya tiada yang mengampuni dosa kecuali Engkau

Selasa, 21 Jun 2011

Laksam

sebenarnya laksam ni buat masa cuti sekolah ari tu.... tapi time tu mood malas masih melanda diri...chewah.... dolu2 selalu makan laksam ni..tu pon tempat keja lama...dah pindah tempat keja ni dan tempat pulak dpt kat pedalaman, semuanya terbatas...nak makan kenalah buat sendiri.... ni kebetulan le ada sorang cikgu tu orang kelate...n balik awal dari malaya...chewah.....dah biasa kata semenanjung tu malaya sejak dari belajar kat uitm kota samarahan dulu...tu pon ada member semenanjung selalu ckp mcm tu..tu yang terikut2 sampai ke ari ni...wah...rindunya teman teman lama...ni sebenarnya kite buat simple je..main campak2 gitu...kat tempat baru ni memang susah sangat lah nak dapat ikan segar..org tempatan kata hari minggu baru ada penjual ikan datang jual ikan laut....tapi kalau nak dapat ikan sungai cukup banyak...al maklumlah tempat keja baru ni memang pedalaman..dari kpg kite ke tempat keja ni memakan masa 1 jam perjalanan....so memang jauh jugaklah...lalu lagi kat ladang kelapa sawit.

 berbalik ngan cita pasal laksam yang memang berasal dari negeri kelantan ni memang sedap. sebelum ni ingatkan nak buat laksam ni susah....upanya simple je.... sebelum ni nengok resepi kat ntnet ni nak buat pon malas..almaklumlah rupe leceh sikit....kepada cikgu yg tlg ajarkan buat ni tima kasih bebanyak.... kite guna ikan yang mata besar tu..tak ingat nama ikan apa..masa beli tu ada gak tanya kpd penjual ikan tu...tapi dah lupe dah.... beli ikan ni kat tempat kite je...kalu kat daerah kite kalau musim air laut tak bergelora memang senang dpt ikan segar...nelayan memang dapat pagi tu gak...kan RYO n HASUE ....cite pasal ikan ni... HASUE dah mkn dah hati ikan yu...hehehehe...walaupon tak masak pais....tapi masak terus dlm ikan yu masak kunyit ari tu...sekurang2nya tertunai lah jugak nak merasa ati ikan yu...chewah....biasalah kat daerah ni bukannya ada jual hati ikan yu secara banyak..soma pandai mkn ati ikan yu kot....


bile buat sendiri ni memang cukup rasa lah...biasa kalau beli kat pasar malam kuahnya cair.... yang ni memang pekat....memang terasa sangat isi ikan pada kuahnya....nak resepi gak ke....

kuah laksam yang cukup pekat dan lemaknya


sebelum di campur ngan kuah laksam gini le upanya...

resepi kuah laksam
6 ekor ikan mata besar/kembong(bleh gune ikan lain kecuali tenggiri dan tongkol)seperti yg di bagi tau lah
1 labu bawang besar
4 biji bawang merah
3 biji bawang putih
seinci halia
1 kotak santan
garam dan bahan perasa secukup rasa
2 liter air
  1. ikan di rebus bersama halia dan bubuh garam sikit, masak sehingga lembut.
  2. blenderkan isi ikan bersama bahan bahan yang lain.
  3. masukkan kuah kedalam belanga dan masak sambil dikacau dgn api yang kecil sehingga mendidih. padamkan api.
bahan-2 untuk laksam
5 sudu makan tepung beras
1 sudu makan tepung gandum
1 liter air
secubit garam
  1. sediakan periuk/ kuali untuk mengukus.
  2. campurkan semua bahan2, adun sehingga sebati.jika terlalu pekat tambahkan air sehingga benar2 cair.(lebih cair dari adunan kuih ketayap/lenggang)
  3. sendukkan ke atas tudung periuk/belanga ( kite guna tudung periuk/belanga still dan tidak mempunyai tangkai.. n yg leper je tu)masukkan kedalam pengukus/kuali.tutupkan dgn penutup periuk/kuali.
  4. setelah masak, kuarkan dari pengukus n golongkan secepat mungkin. 
  5. buatlah sehingga adunan habis.
  6. potong mengikut saiz yang diingini...
ulam2 laksam
sejemput sayur toge
beberapa ulai kacang panjang (dihiris halus)
kobis (dihiris halus)

sambal /sos
cili & belacan (dibelender/tumbok)


2 ulasan:

  1. dah lama mencari resepi ni... boleh lah ita cuba nanti...

    BalasPadam
  2. resepi main campak2 campak je ita..... yang laksamnye tu pandai2 lah ejas...tu kite buat main agak2 je..kalau terlalu pekat tambah je air..

    BalasPadam